Lakás és Design

Gyerekkoromban kockás füzetbe gyűjtöttem a Lakáskultúrából kivágott, nekem tetsző képeket. Azóta a füzetet felváltotta a számítógép, a Lakáskultúrát pedig a külföldi blogok, honlapok. A sok összegyűlt képet és ötletet szeretném itt megosztani Veletek.

Linkblog

lakberendezés, design mindenkinek

2009.11.02. 13:39 L&D

Design klasszikusok - Charles és Ray Eames - Székek

Címkék: design klasszikusok

Ebben az új sorozatban klasszikus designerek világhírű bútordarabjat szeretném bemutatni. Kis összefoglaló magamnak és nektek is :-)

Charles Eames (1907-1978) és Ray Eames (1912-1988)

A házaspár a XX. század legkiemelkedőbb amerikai formatervezői közé tartozik. Habár nevük leginkább a bútortervezéssel fonódik össze, maradandót alkottak az építészet, a fotózás  és a filmezés területén is.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Charles építészetet tanult a Washington Universityn. 1930-ban nyitotta meg saját irodáját, ahol már nem csak építészettel, hanem forma- és bútortervezéssel is foglakozott. 1937 és 1940 között a korszak vezető formatervező művészeti iskolájának a michigani Cranbook Akadémia kísérleti tervezés tanszékének vezetője volt.

Itt ismerkedett meg feleségével, Ray Kaiserrel, aki, mielőtt Michiganbe jött volna, New Yorkban tanult festészetet Hans Hoffnannál. Ő is intenzíven részt vett a bútorok kialakításában. 1941-ben Charlessal és Eero Saariennel közösen tervezett hajlított-furnér bútorokkal két első díjat is nyertek a New Yorki Modern Művészetek Múzeuma által rendezett Organikus bútorok pályázaton.

 

 

 

 

Organic Chair, 1940

Eero Saarinennel közösen

 

 

Hosszas kísérletezések eredményeként alakult ki a bútortervezési módszerük és jellegzetes, organikus formaviláguk. A furnérból, vagy fából készült székeket elemekből felépülő rendszerként értelmezik, így az elsőre bonyolultnak tűnő íves, térbeli formák, kissebb részekre bonthatók. Ezeket acélvázra erősítik, ami attraktív megjelenést is kölcsönöz a bútornak. 

A testet tökéletesen követi a három egységből (ülőrész, támla, lábak) álló, hajlított rétegelt lemez szék. Az egységek variálásával pedig újabb típusok jöttek létre: fém lábak-fa vagy műanyag ülőrész.

 

 

 

 

 

 DCW (Dining Chair Wood), 1945

 

 

 

 

 

LCW Calf's Skin, 1945

LCW Leather, 1945

 

 

 

 

 

DCM, 1945

DCM Leather, 1945

 

 

 

 

  

La Chaise, 1948

Eero Saarinennel közösen

 

 

Az Eames bútorok máig tartó sikerüket azzal érték el, hogy a korszak új alapanyagainak (préselt, laminált fa, fröcsöntött műanyag, üvegszál és műgyanta) felhasználásával készültek, amik lehetővé tették az egybefüggő, illesztéseket nem igénylő bútorformákat. A gyártási költség is viszonylag alacsony volt, mert például az egy darabból alakított üvegszálas, öblös ülőfelülethez, az eltérő funkciókhoz alkalmazkodva, többféle talpat lehetett illeszteni.

 

 

Plastic side chair, 1950

DSW, DSR, DSX

 

 

Plastic Armchair, 1950

DAR, DAW, DAX

 

 

A Wire Chair egy újabb variáció. Az öntött kagylóülést ebben az estben drótháló helyettesíti. Párnázat nélkül, vagy ülőpárnával, illetve ülő- és hátpárnával.

 

 

 

Wire Chair, 1951

 

 Az ötvenes évek vitathatatlanul klasszikussá vált darabja az alábbi pihenőszék és lábtartó. Az alap itt is a rétegelt fából préselt héj és a fémlábak, de a fokozott kényelem és reprezentáció miatt, bőrkárpitozás borítja, lábtartóval és rögzített fejtámasszal rendelkezik.

 

 

 

 

 

 

 

 Lounge Chair & Ottoman, 1956

 

 

Amerikában 1946-ban a Herman Miller cég kezdte gyártani, és gyártja azóta is bútoraikat.

 

Folyt. köv. 

Update: A második rész az alumínium sorozatról itt olvasható! 

 

Forrás:

eamesoffice

Sotheby's bútor enciklopédia

Vitra

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://lakas-es-design.blog.hu/api/trackback/id/tr551492974

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása