Lakás és Design

Gyerekkoromban kockás füzetbe gyűjtöttem a Lakáskultúrából kivágott, nekem tetsző képeket. Azóta a füzetet felváltotta a számítógép, a Lakáskultúrát pedig a külföldi blogok, honlapok. A sok összegyűlt képet és ötletet szeretném itt megosztani Veletek.

Linkblog

lakberendezés, design mindenkinek

2010.04.14. 13:44 L&D

Tavaszi nagytakarítás vegyszerek nélkül

Címkék: zöld otthon

Akartam egy bejegyzés írni a tavaszi dekorációról - amit meg is teszek majd. Mert tavasszal az emberre mindig rájön a lakás megújítása, átrendezése. De nincs tavaszi megújulás és nincs dekoráció alapos nagytakarítás, lomtalanítás, szortírozás nélkül.

Mióta gyerekem van, próbálom jobban felügyelni, hogy mi kerül az otthonunkba. Hogy honnan származó, és milyen összetételű élelmiszereket eszünk, és azt is, hogy milyen vegyszerekkel takarítok, mosok.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Nem is olyan sokféle, minden háztartásban fellelhető, olcsó alapanyaggal az egész lakást kitakaríthatjuk. Ezek a szerek sem a környezetet, sem az emberi szervezetet nem terhelik.

  • ecet: ami kiváló vízkőoldó, forróvízzel kombinálva még hatásosabb. Ezenkívül fertőtlenít is
  • a szódabikarbóna (nátrium-hidrogén-karbonát): súrolásra, zsíroldásra és szagtalanításra
  • citromlé: fehérítőszerként, vízkőoldóként és fém tisztítószerként használható
  • mosószóda (nátrium-karbonát): mosó-, tisztító- és vízlágyítószer
  • bórax: fehérít, valamint gyengén zsíroldó és fertőtlenítő hatású

Egyetlen egy dolog van, amit a környezetbarát takarításnál meg kell szokni, hogy időt kell adni a szereknek, arra, hogy kifejtsék erejüket. Mivel ezek gyengébbek, mint a bolti tisztítószerek, van hogy 5-10 percet, makacs szennyeződésnél akár egy órát is rajta kell hagyni a felületen.

Összegyűjtöttem az általam eddig használt, és bevált szereket, módszereket:

FÜRDŐSZOBA

Lefolyótisztítás: 1 rész szódabikarbónát öntök a lefolyóba, majd 1 rész ecetet rá. Ez jól felpezseg. Egy ideig hagyom hatni, majd egy teáskanna forróvízzel leöntöm. Havonta megismétlem.

Csempetiszítás: először vizes, szódabikarbónás ronggyal letörlöm, majd ecetes vízzel áttörlöm.

Fugatisztító: 1 rész szódabikarbónát, 2 rész vízzel keverek, és fogkefével sikálom a fugákat. Ha ezután is maradnak elszíneződések, oda citromlevet csepegtetek, majd egy kis idő múlva vizes ronggyal áttörlöm az egész felületet.

Wc: szódabikarbónás súrolás, majd 1 rész ecet, 1 rész víz keverékével leöblítem.

 

KONYHA

2 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://lakas-es-design.blog.hu/api/trackback/id/tr41920547

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Márton Anikó · http://naturkosar.blog.hu 2010.04.20. 15:36:20

Szia, nagyon klassz a blogod :) Most találtam rá, nézelődni fogok rendszeresen :)
Nálam az ecet nagyon nyerő, fürdőszobai szaniterekhez, a zuhanykabin üvegfelületéhez használom, tény, hogy kicsit nagyobb sikálást igényel, vagyis kézi erőt, de inkább ezt, mint vegyi anyagot. Fehér függönyök mosásához pedig a sütőport ajánlják, ezt ugyan még nem próbáltam, mert nincs kifejezetten fehér függönyöm, de barátnőm próbálta, és neki bevált!

L&D · http://lakas-es-design.blog.hu 2010.04.21. 14:09:57

@m.anikó:
Szia Anikó!
Köszi, örülök, hogy tetszik a blog!
Most raktam be egy fehér mosás, sütőporral, meglátom, milyen lesz...
süti beállítások módosítása